"I Länder Bortom Illamående"

Beskrivning och citat från läsare:

I boken ”I Länder Bortom Illamående” har Maria Nil kombinerat sitt konstnärskap i bild och i text samtidigt som hon berättar om de upplevelser och erfarenheter som hennes liv har bjudit henne på.
Bilderna och de hjälpare som finns i boken är de färdmedel som beskriver den resandes upplevelser. De illustrerar både känslan inombords och vad det tar sig för olika uttryck under besökarens vistelse och utresan därifrån.

I allvarliga ordalag, med ordlekar och fantasifulla irrvägar, berättar författaren hur djupgående känslor kan förvandla ett hjärta till sten, skaka sönder eller gå upp i atomer. Den berättar också om de personliga hjälpare som finns inom var och en och som i sina olika skepnader och med sina annorlunda förmågor kan göra så att resan blir något mer uthärdlig.

Det här är en bok om hur livet kan vara, och den tillägnas de som reser, eller har rest till de inre Länder där man med alla sina innestående krafter kämpar för att komma fram till den väg som leder därifrån.
På det minst smärtsamma sättet. 

 

I Länder Bortom Illamående

Bokomslag

 CITAT

”Den här boken har berört mig otroligt mycket! Det har varit känslor av både glädje och leenden genom
Marias förmåga att vända och vrida orden till nya betydelser. Men också blandat med sorg och smärta där vissa delar väckt minnen. Tillsammans med Marias vackra uttrycksfulla illustrationer är det här en bok värd att läsa och begrunda."
Mayra Lundin, Falun


"Denna bok, skriven av en vän och kollega, Maria Nil Imre, tycker jag att du ska läsa! Och alla som arbetar med människor, så som psykologer, kuratorer, terapeuter borde ha boken i sin utbildning! 

Aldrig har någon kunnat sätta ord på detta såhär så det går in, vrids om och väcker! 
Som bonus får man ljuvliga akvarell målningar av Maria, som illustrerat sina
 tankar!"
Anna Lindman, Norrtälje

Bakgrund till boken

Denna bok har jag skrivit i bakvatten av hur jag levt med Bipolärt Syndrom sedan jag var tonåring, utan att veta detta. Bipolärt syndrom II har många sidor. Både illamående och välmående.

Och själva illamåendet handlar ju inte om magsjuka, även om åkningarna fram och tillbaka i Berg- och Dalbanan emellan olika känslor kan framkalla det.

Inte förrän jag var över 50 år, fick jag diagnosen; "Bipolärt syndrom 2”, och skrivandet av boken har hjälpt mig i min process till mer insikt, och också en slags bearbetning av stor sorg över förlorade dagar och år. Tid som jag aldrig kan få tillbaka. Och, när jag fick den medicin som hjälpte mig och kunde jämna ut åkningarna från den ena känslan till den andra som kom utan förvarning, så gav det mig det till stor del en tillvaro och livskvalitet, som jag önskat mig så länge. Jag fick ett perspektiv och en förståelse för mycket av det som hade hänt mig under mer nästan 40 år av mitt liv.

I boken beskriver jag flera olika ställen och känslor som jag upplevt, och jag kallar dem för ”Länder”. I länderna finns de händelser och upplevelser jag har försökt beskriva i ord och bild. Det finns mycket som varit galet och för mig har galenskaperna, fantasin och ord-vrängningar mitt i det allvarliga varit en viktig del. En hel del eskapism i skrivandet har hjälpt mig att inte se på allting inte bara som elände.

Jag har försökt att beskriva känslorna inifrån och ut. Ur mitt inre perspektiv har text och bild kommit fram.

Under de perioder som jag har varit inne i den energiska delen av Länderna, och upplevelserna där, så har det givit mig så mycket av kreativitet och med målandet och konsten, på många olika sätt. Att måla och skapa i olika material, att skriva allt från limerickar till historier, och långa berättelser som hamnat i en massa pärmar och anteckningsböcker.

Att skriva boken har varit katarsis för mig och alla som önskar och känner sig nyfikna, är väldigt mycket välkomna att dela min resa med mig.

Och boken är illustrerad med ca 70 av mina bilder.

 

Allt gott!
Maria Nil

Boken kan köpas både här i webshopen, men också hos bokhandlare på internet: Vulkanmedias shop eller www.nilbild.se, Fysiska bokhandlare på din ort har också boken, och om inte, så kan man beställa den där.